X

Novice


Otvoritev energetske sobe

četrtek, dne 11. junija 2015 je bila v prostorih Lokalno energetske agencije Dolenjska Posavje Bela krajina otvoritev t.i. energetske sobe, katere namen je osveščanje občanom o učinkoviti rabi energije in možnosti sofinanciranja s strani EKO sklada.

Predstavniki podjetij Kronoterma, FrŐlinga in Pečarstva Kuhar so predstavili razstavljene eksponate in delovanje le-teh.

Na agenciji se bomo potrudili, da bomo občanom ponudili brezplačno svetovanje o energetski sanaciji stavbe in predvsem podali  informacije o izbiri korakov k pravilnemu pristopu k energetski sanaciji objekta...


Energetski dan na OŠ Šmarjeta

Šmarjeta, 20. april 2015 – Lokalna energetska agencija za Dolenjsko, Posavje in Belo Krajino (LEAD) je v ponedeljek, dne 20. aprila 2015 v sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice pripravila na Osnovni šoli Šmarjeta »Energetski dan«, v okviru katerega so bili ciljna populacija učenci 5., 6., 7. in 8. razredov. Pridobili so informacije na podlagi izkušenj in dobrih praks na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije (URE in OVE). Namen izobraževanja je bil v prvi vrsti osvežiti znanja o energiji (vrste energije, zakaj jo rabimo, kako jo pridobivamo, kako jo izkoriščamo,…), prikazati obnovljive in neobnovljive vire energije in predvsem predstaviti varčevalne ukrepe oz. svetovati kako zmanjšati porabo električne energije, vode in energentov za ogrevanje tako doma kot v šoli. Učenci so se v sklopu zadnjega dela predavanja seznanili še s projektom »Prometna kača«, ki je v bistvu zabavna in učinkovita igra za osnovne šole. Namen igre je spodbujanje hoje in kolesarjenja ali uporabe javnega prevoza za pot v šolo. Vsaka skupina je imela na voljo tudi nekaj minut za reševanje vprašalnika na temo energija. Odzivi otrok so bili pozitivni. Predavateljici sta pohvalili sodelovanje učencev. Na koncu so naredili z vsako skupino skupno fotografijo.

Občina Šmarješke Toplice je med tistimi občinami, ki s svojo politiko energetske učinkovitosti spadajo med bolj aktivne v slovenskem področju.


Izdelujemo energetske izkaznice

Lokalna energetska agencija LEAD je dne 29.11.2013 pridobila pooblastilo za izdajo energetskih izkaznic (UR.l. RS, št. 93/12) št. 360-391/2013/2, pod zaporedno številko 112, ki jo je izdalo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Ljubljana.


DALJINSKO AUTO – VODEN SONČNI KOLEKTOR

SISTEM OPSK – 2  NEV – 1

Sonce dnevno daje energijo, ki je 500-krat večja od potrebe človeštva. Po podatkih ARSO je Slovenija na področju Dolenjske in Posavja osvetljena s soncem cca 2000 ur letno. Dejstvo je, da ima sonce kot energent največjo moč ogrevanja in ogrevan predmet sprejema največjo toplotno energijo sonca takrat, ko sončni žarki padajo pravokotno na površino predmeta. Večji je odboj žarkov, manjši je vpadni kot žarkov na ploskev predmeta. Ko se ta kot povečuje, se zmanjšuje odboj in je najmanjši, ko je vpadni kot 90°. Z zmanjšanjem odboja pa se povečuje toplotna moč sončnih žarkov in s tem segrevanje predmeta oz. povečuje se izkoristek toplotne energije sončnih žarkov. Zemlja se ob kroženju okoli sonca, istočasno vrti tudi okoli svoje osi. Torej se položaj sonca glede na določeno točko na zemlji v toku dneva časovno spreminja v dveh oseh – smereh: VZHOD – ZAHOD, poleg tega pa se tudi horizontalni kot med zemljo in sončnimi žarki časovno spreminja.


DAN LOKALNE ENERGETSKE AGENCIJE

Lokalno energetska agencija LEAD Krško se je na dogodku Lokalno energetske agencije LEA Spodnje Podravje, dne 27.6.2014 poslovila od predsedovanja konzorcija KLEAS.

 


Smo člani

 

V letu 2017 praznujemo 10 let delovanja.