X

Novice


Varčevanje z energijo v javnih stavbah

Poraba energije in stroški energije nenehno rastejo, zato moramo ukrepati. Na razmere na trgu žal ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na porabo energije.

letak_varcujmo_z_energijo_LEAD

 




Upravljanje z energijo v javnem sektorju 020

Udeležite se brezplačnih webinarjev na temo upravljanja z energijo v javnem sektorju, kjer boste:


 - seznanjeni s smernicami za upravljanje z energijo v javnem sektorju skladno z Uredbo o upravljanju z energijo v javnem sektorju (Uradni list RS, št.52/16);
 - pozornost namenili prepoznavanju in odpravi šibkih točk stavb in sistemov oskrbe z energijo;
 - spoznali potenciale izboljšanja energetske učinkovitosti ter izkoriščanja obnovljivih virov energije.

 

Predstavili vam bomo izkušnje dosedanjega upravljanja z energijo v javnih stavbah in usmeritve za naprej.


Lokalni energetski koncept

Lokalni energetski koncept (LEK) je najpomembnejši pripomoček pri načrtovanju strategije lokalne energetske politike. V njem so zajeti načini, s katerimi lahko uresničimo lokalni skupnosti prilagojene rešitve za učinkovite, gospodarne in okolju prijazne energetske storitve v stanovanjih, podjetjih in javnih ustanovah. V dokumentu so navedeni tudi konkretni učinki, ki jih lokalna skupnost lahko doseže z izvajanjem aktivnosti iz LEK. Na podlagi LEK se načrtujejo prostorski in gospodarski razvoj lokalne skupnosti, razvoj lokalnih energetskih gospodarskih javnih služb, učinkovita raba energije in njeno varčevanje, uporaba obnovljivih virov energije ter izboljšanje kakovosti zraka na območju lokalne skupnosti.


NEPOVRATNE FINANČNE POMOČI PODJETJEM ZA IZVEDBO ENERGETSKEGA PREGLEDA ALI ZA UVEDBO SISTEMA UPRAVLJANJA Z ENERGIJO

V mesecu juniju 2019 je Eko sklad objavil Javni poziv za nepovratne finančne spodbude podjetjem za izvedbo energetskega pregleda in za uvedbo sistema za upravljanje z energijo, skladnega s standardom SIST EN 50.001. Številka poziva je 75SUB-EPPO19.

Namen javnega poziva je spodbuditi izvedbo energetskega pregleda v podjetjih, s čimer se podjetje seznani z obstoječim profilom rabe energije, možnostjo uvajanja ciljnega spreminjanja rabe energije, z opredelitvijo in oceno stroškovno učinkovite možnosti prihranka energije in z možnostjo uporabe sodobnih tehnologij za izboljšanje energijske učinkovitosti ter povečanja osveščenosti zaposlenih, konkurenčnosti podjetja in doseganja okoljskih koristi. Podjetje z energetskim pregledom dobi podlago za oblikovanje strategije na področju rabe energije v podjetju, podlago za odločitev o investicijah po prioriteti glede na tveganje, vračilno dobo in zahtevnost.


Uredba o varstvu podatkov

(Uredba (EU) 2016/679 - Politika zasebnosti LEAD

Lokalna energetska agencija Dolenjska Posavje Bela krajina, Cesta krških žrtev 30, 8270 Krško, matična številka:2319985000, davčna številka: SI25728750 (v nadaljevanju: upravljavec), spoštuje vašo zasebnost in se zavezuje, da bo osebne podatke skrbno varoval v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679, angl. General Data Protection Regulation; v nadaljevanju: Uredba GDPR) in drugo relevantno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov, ki opredeljuje način in metode, uporabljene v povezavi z varovanjem, zbiranjem, uporabo in posredovanjem osebnih podatkov.

Kontakt pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov:
Občina Krško, Cesta krških žrtev 14, 8270 Krško
natalija.gersak@krsko.si

 


Uredba o upravljanju z energijo v javnem sektorju

1. člen: določa obveznost vzpostavitve sistema upravljanja z energijo v stavbah oseb javnega sektorja, zavezance in minimalne vsebine tega sistema, s ciljem povečanja 

energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije v stavbah, ki jih uporabljajo osebe javnega sektorja. 

2. člen: Sistem upravljanja z energijo se vzpostavi v stavbah in posameznih delih stavb, ki so v lasti Republike Slovenije ali samoupravne lokalne skupnosti in v uporabi državnih organov, samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih zavodov, javnih gospodarskih zavodov, javnih skladov, javnih agencij in ustanov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, in katerih uporabna površina obsega več kot 250 m2. 

6. člen: Energetsko knjigovodstvo je sistem zbiranja in spremljanja podatkov o rabi energije v stavbi ali posameznem delu stavbe in se vodi kot informatizirana zbirka podatkov na podlagi identifikacijske oznake stavbe ali dela stavbe. Informatizirano zbirko energetskega knjigovodstva vodi ministrstvo, pristojno za energijo.

 


Mednarodna konferenca o energetski učinkovitosti v stavbah

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je skupaj z Lokalno energetsko agencijo Dolenjska-Posavje-Bela Krajina (LEAD) in Občino Krško v četrtek organizirala mednarodno konferenco z naslovom »Preučevanje energetske učinkovitosti v stavbah in energetsko načrtovanje ter izobraževanje«.

Kot je povedala prof. dr. Rebeka Kovačič Lukman, je konferenca potekala v okviru dveh mednarodnih projektov: E-resplan - inovativna izobraževalna orodja za energetsko načrtovanje v okviru programa Erasmus + in Together v okviru programa Interreg Srednja Evropa. »Vsebina konference se navezuje na energetsko učinkovitost v zgradbah in na energetsko izobraževanje. Deležnike želimo seznaniti z aktivnostmi, ki se odvijajo v okviru teh projektov, in z njihovimi rezultati,« je dejala. Prvi del konference je potekal v prostorih Občine Krško, drugi pa v Inštitutu za energetiko v Vrbini.


Preučevanje energetske učinkovitosti v stavbah in energetsko načrtovanje izobraževanja

V sodelovanju z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za energetiko Krško,  Laboratorij za energetske pretvorbe, s podporo Erasmus + Programa Evropske unije in programa Interreg Srednja Evropa in Občino Krško želimo izpeljati mednarodno konferenco z naslovom: »Preučevanje energetske učinkovitosti v stavbah in energetsko načrtovanje izobraževanja«.

Vzporedno bomo obeležili tudi 10 let delovanja Lokalno energetske agencije Dolenjska Posavje Bela krajina. 

Dogodek bo izveden dne, 19. oktobra 2017, s pričetkom ob 8:00. uri na Občini Krško 
(sejna soba A)
Cesta krških žrtev 14, 8270 Krško, Slovenija

Program mednarodnega dogodka je objavljen na spletni strani 
http://www.r2epe.eu/portal/index.php